A legjobb ingyenes SEO eszközök, amit használnod kell 2020-ban

Legjobb SEO eszközök

A SEO eszközök csomagjai megkönnyítik az életet, sokszor a lehetetlennek tűnő feladat is kényelmesen elvégezhető velük. A probléma az, hogy ez nem olcsó mulatság. Vannak azonban olyan ingyenes SEO eszközök, melyek nem olyan felkapottak a marketing sajtóban, az alábbiakban ezekről olvashatsz.

Legjobb ingyenes technika SEO eszközök

A weboldal technikai problémáinak felderítése, javítása a SEO munkafolyamatok része, nem szabad félvállról venni. A legjobb ingyenes SEO eszközök segítenek neked ebben:

Google Search Console

Ha valaki a Google rangsorolással foglalkozik, annak mindenképpen ismernie kell, az egyik alap a technikai SEO során. A weboldal organikus teljesítménye illetve a teljesítményben fennálló problémák tekinthetőek meg a Google Search Console-ban.

Mire jó a Google Search Console?

A Google Search Console az egyik legjobb eszköz, mellyel áttekintést kaphatsz a weboldal problémáiról. A Google a weboldal feltérképezése és indexelése közben az észlelt hibákat felfedi, valamint tanácsokkal lát el amennyiben szükséges. Oldalanként tesztelheted weboldaladat, ez segít annak megértésében, hogy a Googlebot hogyan értelmezi weboldalad tartalmát. Megtekintheted, hogy mikor volt az utolsó feltérképezés dátuma és még sok minden mást. Ez az a hely, ahol diagnosztizálhatsz minden problémát, és a webhely megjelenési módját mutatja a SERP-kben.

 • A weboldal SEO teljesítménye: kattintások, megjelenítések, CTR és átlagos pozíciók az egyes kulcsszavak alapján, ez pedig segíthet a növekedési stratégia megtervezésében.
 • Weboldal térkép beküldése.
 • Megmutatja a Google által felismert külső és belső linkeket.
 • Az adott URL indexálását ellenőrizheted, illetve kérelmet nyújthatsz be.
 • Ha megváltozik a domain név, erről tájékoztathatod a Google-t.
 • Megtekinthetők továbbá: problémák a lefedettségben, 404-es hiba, a robots.txt által blokkolt oldalak, bejárási problémák stb.
 • Kézi műveletek és biztonsági kérdések.
 • URL-ek ellenőrzése, mely olyan feltérképezési, indexelési problémákat fedhet fel, melyek akadályozzák, hogy az adott URL megjelenjen a keresőkben.

Google PageSpeed Insights

A weboldal sebesség befolyásolja a felhasználói élményt, ezért mondhatni kötelező erre odafigyelni. Bár a weboldal sebesség rangsorolási tényező, mindig azon a véleményen voltam, hogy sokkal nagyobb a veszteség a már weboldalra érkezett és a lassú betöltési sebesség miatt elvesztett látogatók miatt, hiszen ők nagy valószínűséggel nem fognak többé a lassú weboldal linkjére kattintani. A lassú weboldal sok esetben nem csak csökkenti, de megakadályozza a konverziót, mellette pedig rontja a helyezést a Google ranglistán.

Mire jó a Google PageSpeed Insights?

A Google PageSpeed Insights nagyszerű eszköz a weboldal sebesség javításához. Segítségével mérheted a weboldal PageSpeed pontszámát, megtudhatod, hogy milyen műveletek szükségesek a weboldal sebesség javítása érdekében. Kiemeli a weboldal problémás részeit, tanácsot ad a problémák megoldására. Megtekintheted a weboldal sebességét befolyásoló tényezőket, például a képek betöltési ideje, vagy a szerver válaszideje, de azt is láthatod, ha jól teljesítő részek vannak a weboldalon. Teljesen egyértelmű javaslatokat ad a weboldal fejlesztésére, és megmutatja, hogy ezáltal mennyi időt takarít meg. Igazán figyelemre méltó eszköz a weboldal sebesség finomhangolására.

Bing Webmaster Tools

A versenytársak nagy eséllyel figyelmen kívül hagyják a Bing keresőt, így előnyre tehetsz szert, ha ezt az eszközt is használod. A Bing Webmaster Tools segít megérteni, hogy a felhasználók hogyan találják meg a weboldaladat, priorizált fejlesztéseket tesz lehetővé, diagnosztizálja a weboldal problémáit, több betekintést nyújt a weboldal teljesítménybe, mint a Google Search Console. Egy SEO elemző eszközt a SEO Analyzer-t kínálja, mely gyakorlatias tanácsokat ad, és amely még a robots.txt fájlt is megkerülve tud ellenőrizni olyan oldalakat, melyek nem állnak még készen az indexelésre.

SEMrush

A SEMrush egy átfogó SEO eszközkészlet, mely segít a weboldal optimalizálásával kapcsolatos szinte minden technikai kérdés megválaszolására. Sokféle csomag közül lehet választani, de az ingyenes csomag is számos lehetőséget kínál.

Mire jó a SEMrush?

 • Naponta akár 10 keresés a Domain Analytics és a kulcsszó elemző adatbázisban.
 • Kulcsszó mágikus eszköz (keresések mentése nélkül).
 • Ingyenesen egy projekt készíthető és kezelhető, minden projekt 12 egyedi eszközt tartalmaz.
 • Havonta 10 SEO Idea egység.
 • 10 kulcsszó pozíció követése lehetséges a Pozíciókövetés eszközben.
 • Regisztrált fiókkal akár 100 oldal feltérképezése is lehetséges, fiók nélkül 25 oldal feltérképezése lehetséges.
 • Perceken belül akár 130 technikai SEO probléma feltárását teszi lehetővé.

A SEMrush ingyenes előfizetése számos olyan funkciót tartalmaz, melyek megkönnyítik az életet, emellett betekintést biztosít néhány fizetős opcióhoz is, mint a növekedési kvadráns.

Screaming Frog SEO Spider

Ingyenes fiókkal akár 500 URL feltérképezését teszi lehetővé, ami elég mély szintű betekintést nyújt a technikai SEO kérdésekbe. Ez egy asztali eszköz, mely a weboldal technikai SEO elemzésére, ellenőrzésére szolgál. Segít törött linkek megtalálásában, az átirányítások ellenőrzésében, a metaadatok elemzésében, valamint az ismétlődő tartalom felfedezésében. Hatékony kicsi és nagyméretű weboldalak esetében egyaránt. A Screaming Frog SEO Spider segít az eredményeket táblázatba exportálni, melyek hosszútávon hasznos stratégiai betekintést eredményezhetnek.