Weboldal sebesség javítás

Weboldal sebesség javítás

Miért fontos a weboldal sebesség javítása?

A weboldal sebesség javítás egy SEO technikai stratégia, mely közvetlenül befolyásolhatja webhelyed helyezését a Google ranglistán.
Ez nem jelenti azt, hogy a gyorsan betöltő weboldalak alapértelmezetten a Google első oldalán landolnak, de mindenképpen SEO faktor.
A weboldal betöltési sebességének javítása jelentős pozitív változást hozhat az organikus forgalomban.

Hogyan működik a weboldal sebesség javítás?

Az egyik legfontosabb tényező a weboldal sebesség javításakor a weboldal teljes mérete. Számos nagyszabású tanulmány készült melynek témája a weboldal sebesség, az eredmény pedig azt mutatja, hogy a weboldal betöltési idejét a teljes weboldal mérete befolyásolja legnagyobb mértékben, minden más tényezővel szemben. A weboldal méretének csökkentésére többféle módszer van, ilyen lehet:

  • Forráskód tömörítés
  • Késleltetett betöltés
  • Css tömörítés
  • Javascript tömörítés

A képek befolyásolják a weboldal sebességet?

Bár a képek adnak el a weben és nélkülük egy weboldal sem lenne elég hatékony, sokszor túl nagy árat fizetünk a vizuális élményt nyújtó elemekért. A Google PageSpeed Insights pontszámát nagymértékben befolyásolja, hogy milyen módon jelenítjük meg a képeket. Nagy adatmennyiséget generál, amikor egy adott oldalon sok kép van, így a weboldal teljes mérete lényegesen nagyobb lesz, a végeredmény pedig lassú weboldalt eredményez. Ha a weboldal sebesség javítása kiemelt prioritás, akkor mindent meg kell tenni az oldal teljes méretének csökkentése érdekében. Kerüld a feleslegesen nagyméretű képeket, minden esetben optimalizáld, tömörítsd és gyorsítótárazd.

Miért lassú a weboldal?

A weboldal sebességét nagymértékben befolyásolják a harmadik féltől származó szkriptek. A harmadik féltől származó szkript átlagosan 34 ms-ot ad a weboldal betöltési idejéhez, ez negatív hatással van a weboldal sebességére. Némelyikre szükséged lehet (például Google Analytics), de soha nem árt a weboldal szkriptjeinek áttekintése, hogy megtudd, melyik esetében létezik alternatív megoldás, mert az eredménye weboldal sebesség javítás lesz.

Ha lehetséges, helyezd el a szkripteket a weboldal végén, ezzel is növelni tudod a weboldalad sebességét.

Hogyan mérhetem a weboldal sebességét?

Ha a weboldal gyorsan betöltődik, kétszeresen nyerünk vele. Egyrészt, mert SEO faktor, így a weboldal jobb helyezést kap a Google ranglistán, másrészt a felhasználói élmény miatt nagyobb lesz a konverzió a weboldalon. A honlapod tesztelésére több weboldal sebesség mérésére alkalmas eszköz van, ezekből mutatok néhányat.

Weboldal sebesség javítás: Google PageSpeed Insights

A Google PageSpeed Insights 100-ig terjedő skálán értékeli a weboldalt, 85%-tól már elfogadható a weboldal sebessége. Ha a weboldal sebessége kisebb ennél, akkor érdemes követni a szolgáltatás tanácsait.

Weboldal sebesség javítás: WebPageTest

A WebPageTest segítségével 40 különböző helyről és 25 féle böngészővel futtathatjuk a weboldal sebesség mérésére szolgáló teszteket. Amit megmutat:

  • Összegzés
  • Részletes adatok
  • Teljesítmény nézet
  • Tartalom lebontás
  • Képernyőképek

Weboldal sebesség javítás: GTmetrix

Talán a GTmetrix adja a legtöbb javítási tippet.

Mi a weboldal sebesség javítás célja?

A weboldal sebesség javítás célja, hogy növeljük a felhasználói élményt, közben jusson eszünkbe, hogy a Google számára első a felhasználó. Az utóbbi években megugrott a mobil eszközt használók száma, honlapkészítés során ezt nem szabad elfelejteni.

Egy átlagos felhasználó maximum 3 másodpercet hajlandó várni a weboldal betöltésére, ha ennyi idő alatt nem tölt be a weboldalad, elveszíted a látogatót, így már lehetséges ügyfelet is veszítesz.