Weboldal gyorsítása - Módszerek a konverzió javítására

Weboldal gyorsítása - Módszerek a konverzió javítására

Ha szerinted a weboldal gyorsítása nem fontos, rosszul gondolod...

Az oldal betöltési idő egy másodperces késése a következőket eredményezi:

  • 11%-kal kevesebb oldalmegtekintés, 
  • 16%-kal csökken a vásárlói elégedettség, 
  • 7%-os konverziós veszteség. 

Ha a weboldal betöltése néhány másodpercet vesz igénybe, az negatív hatással van a látogatók megtartására és értékesítő képességére.

Egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Ez azt jelenti, hogy a gyors webhely elengedhetetlen - nem csak ahhoz, hogy jó helyezést érjen el a Google keresőben, hanem azért is, hogy megfelelő legyen a konverzió.

Hogyan befolyásolja a weboldal gyorsítása a konverziókat

Hogyan befolyásolja a weboldal gyorsítása a konverziókat

Egyszerűen megfogalmazva a lassú weboldal megöli a konverziót.

Valójában a fogyasztók 47%-a arra számít, hogy a webhelyek legfeljebb két másodperc alatt töltődnek be. 40%-uk pedig elhagy egy olyan oldalt, amely három vagy több másodpercet vesz igénybe.

Ha weboldal betöltése több mint három másodpercet vesz igénybe, akkor a látogatók csaknem felét elveszíted, mielőtt azok megérkeznének a weboldalra.

Igen, jól olvastad.

Ez már önmagában óriási csapás a lehetséges konverziókra nézve.

Azokat a látogatókat pedig, akik úgy döntenek, hogy kitartanak, a lassú betöltési idők visszatarthatják őket attól, hogy a jövőben visszatérjenek. A látogatók 79%-a soha nem tér vissza egy gyenge teljesítményű weboldalra.

A vásárlók 52%-a szerint a gyors oldalbetöltés fontos a webhely lojalitása szempontjából, és 44%-a elmondja ismerőseinek a webhely rossz tapasztalatait.

Egy másodperces késés körülbelül 16%-kal csökkentheti az látogatók elégedettségét.

A weboldal gyorsítása a következő eredményeket hozza:

  • A weboldal gyorsítása minden javított másodperccel akár 2%-kal is növelheti a konverziók számát.
  • Minden 100 ms-os fejlesztés után akár 1%-kal is növelheti a bevételt.

Tehát a weboldal sebessége és a konverziós arány közötti összefüggés a konverziós arány iszonyatos csökkenését mutatja mindössze egy másodperces betöltési idő növekedése esetén.

Nyilvánvaló, hogy a weboldal gyorsítása - akár egy másodperccel is - jelentős hatással lehet a konverziókra.

Hogyan befolyásolja a weboldal gyorsítása a Google helyezést?

Hogyan befolyásolja a weboldal gyorsítása a Google helyezést?

Most, hogy a Google a sebességet is figyelembe veszi a webhelyek rangsorolásakor, a betöltési idők azt is befolyásolhatják, hogy a felhasználók mennyire könnyen találják meg a weboldalad.

Ez ma már fokozottan fontos, mivel a Google bevezette a mobil indexelést .

Ugye hallottál erről?

A Google az keresési eredmény rangsorolását az oldalak mobilverziója alapján végzi.

A mobilos keresések már 2015-ben meghaladták az asztali kereséseket , és ma már a teljes keresések 90+% feletti értéket is meghaladja.

Ez azt jelenti, hogy a Google érdeke, hogy keresési eredményeit a mobilfelhasználók számára szolgálja ki. Nem akarja felhasználóit olyan webhelyekre irányítani, amelyek lassan töltődnek be, vagy nem működnek megfelelően az eszközeiken.

Ennek eredményeként a mobilos felhasználói élmény ma már nagy szerepet tölt be a keresési rangsorolásban - még az asztali keresési eredmények között is.

Ez pont az ellenkezője annak, ahogy az indexelés korábban működött.

A felhasználói élmény régóta szerepet játszik a rangsorolásban, de korábban a Google csak az asztali számítógépes eredményeket vette figyelembe. Tehát még ha egy weboldal rossz mobilélményt is nyújtott, akkor is sikerült elérnie az első oldalon a helyezést.

Ez már nem így van.

Az oldalak indexelése és rangsorolása a mobilfelhasználók számára nyújtott élmény alapján történik.

Tehát ha szeretnéd fenntartani (vagy javítani) weboldalad rangsorolását és láthatóságát a keresőben, elengedhetetlen, hogy tudd a weboldal gyorsítás receptjét. Biztosítanod kell egy olyan weboldalt, amely gyors és egyszerű felhasználói élményt biztosít – bármilyen böngészőben és képernyőméretben.

Miért lassú a weboldalam?

Miért lassú a weboldalam?

Elvégeztél egy weboldal sebesség tesztet és azt tapasztaltad, hogy meglehetősen lassú a weboldalad? 

Számos oka lehet annak, hogy lassú a weboldal. A szerver betöltési idejétől a képméreten át az átirányítások számáig bármi lehet.

Rengeteg dolgot megtehetsz a weboldal gyorsítása érdekében, előtte azonban ki kell tűzni egy célt. 

Nézzük meg, hogy mi számít jó betöltési időnek, hogy legyen mihez viszonyítani.

Milyen a jó oldal betöltési idő?

Milyen a jó oldal betöltési idő?

Mielőtt elkezdenéd a weboldal gyorsítását, célszerű kitűzni a kívánt célt.

Ez nehéz lehet, ha nem vagy biztos abban, hogy mi az elfogadható oldal betöltési sebesség.

A Google szerint a legjobb gyakorlat ha három másodpercen belül tartjuk, sajnos a legtöbb weboldal közel sincs ehhez.

A weboldalak 70%-ánál közel hét másodperc a betöltési sebesség, mire a hajtás feletti vizuális tartalom megjelent.

A weboldalak többsége az ajánlott három másodperces betöltési sebességnek még csak a közelében sem jár.

A mobil céloldal teljes betöltéséhez szükséges átlagos idő 22 másodperc, de a látogatások 53%-a megszakad, ha egy mobilwebhely betöltése három másodpercnél tovább tart.

Ráadásul, ahogy az oldal betöltési ideje egyről tíz másodpercre csökken, 123%-kal nő annak a valószínűsége, hogy egy mobilfelhasználó visszafordul.

Ez azt jelenti, hogy a webhelytulajdonosoknak általában sokat kell dolgozniuk azon, hogy weboldalaikat a Google szemében megfelelő szintre hozzák.

De ez azt is jelenti, hogy ha elegendő energiát fordítasz a weboldal gyorsítására, akkor jóval megelőzöd az átlagot.

Weboldalad fejlesztése során a Google ajánlásai és referenciaértékei segítségével kitűzheted céljaidatt és mérheted a teljesítményt.

A világ legnagyobb keresőmotorjaként a Google jelentős hatással lehet a sikeredre, tehát soha nem rossz ötlet az ő szabványait saját szabványként használni.

Hogyan gyorsítsd fel weboldalad 2022-ben

Hogyan gyorsítsd fel weboldalad 2022-ben

Rengeteg tényező befolyásolja, hogy weboldal egyes oldalai mennyi ideig töltenek be, ezért számos különböző lépést tehetsz a sebesség és a felhasználói élmény javítása érdekében.

Ebben a bejegyzésben 10 tippet és bevált gyakorlatot mutatok be, amelyek segítségével csökkentheted a betöltési időt és javíthatod weboldalad teljesítményét.

Ha ez a szám megsemmisítőnek tűnik, ne aggódj.

Bár ezen tippek mindegyike segíthet a weboldal gyorsításában, ma már nem biztos, hogy mindegyiket meg kell tenned.

Valójában, ha korábban dolgoztál weboldal gyorsításán, akkor webhelyed már megfelelhet ezeknek a bevált módszereknek.

Ennek tudatában kezdjük is el.

Minimalizáld a HTTP kéréseket

Minimalizáld a HTTP kéréseket

A weboldalak betöltési idejének 80%-a az oldal különböző részeinek, például képek, stíluslapok és szkriptek letöltésével megy el.

Ezen elemek mindegyikéhez HTTP-kérés készül, tehát minél több az oldalon lévő összetevő, annál tovább tart az oldal megjelenítése.

A kérelmek minimalizálásának első lépése annak megállapítása, hogy webhelye jelenleg hányat termel, és ezt referenciaként használhatja.

Ha Google Chrome-ot használsz, a böngésző Fejlesztői eszközeivel megtekintheted, hány HTTP-kérést küld a webhelyed.

Kattints a jobb gombbal az elemezni kívánt oldalra, majd kattints az „Ellenőrzés” elemre, majd kattints a „Hálózat” fülre. (Ha nem látod a „Hálózat” lapot, előfordulhat, hogy ki kell bontania a Fejlesztői eszközök oldalsávját a bal oldali szegély balra húzásával.)

A „Név” oszlop az oldalon lévő összes fájlt mutatja, a „Méret” oszlop az egyes fájlok méretét, az „Idő” oszlop pedig azt mutatja, hogy mennyi ideig tart az egyes fájlok betöltése.

A bal alsó sarokban a webhely által benyújtott összes kérés száma is látható.

A kérések számának csökkentése felgyorsítja webhelyet, nézd át a fájlokat, lehet, hogy találsz olyat amire nincs is szükség.

Lehet, hogy semmit nem veszel észre azonnal, de néhányat valószínűleg egyesíteni lehet - erre a következő lépésekben térünk ki.

Fájlok minimalizálása és egyesítése

Most, hogy tudod, hány kérést intéz a webhelyed, megkezdheted a szám csökkentését. A legjobb ha a HTML, CSS és JavaScript fájlokkal kezded.

Ezek rendkívül fontos fájlok, mivel ezek határozzák meg webhelyed megjelenését.

Ezenkívül növelik a webhelyed által tett kérések számát, valahányszor egy felhasználó felkeresi azt.

Ezt a számot csökkentheted a fájlok minimalizálásával és kombinálásával. Ez csökkenti az egyes fájlok méretét, valamint a fájlok teljes számát.

Különösen fontos, ha sablonos webhelykészítőt használtál. Ezek ugyan megkönnyítik a webhely felépítését, de néha olyan rendetlen kódot hoznak létre, amely jelentősen lelassíthatja weboldalt.

A fájl minimalizálása magában foglalja a szükségtelen formázások, szóközök és kódok eltávolítását.

Mivel minden felesleges kódrészlet növeli az oldal méretét, fontos, hogy távolítsd el a felesleges szóközöket, sortöréseket és behúzásokat.

A fájlok kombinálása pontosan az, aminek hangzik. Ha webhelyed több CSS és JavaScript fájlt futtat, egyesítheted őket egyetlen fájlba.

Használj aszinkron betöltést CSS és JavaScript fájlokhoz

Miután kicsinyítetted és egyesítetted a lehetséges fájlokat, optimalizálhatod az oldalakon való betöltődést is.

Az olyan szkriptek, mint a CSS és a JavaScript, kétféle módon tölthetők be: szinkron vagy aszinkron.

Ha a szkriptek szinkronban töltődnek be, akkor egyesével töltődnek be, abban a sorrendben, ahogyan az oldalon megjelennek. Ha viszont a szkriptek aszinkron módon töltődnek be, akkor néhányuk egyszerre töltődik be.

A fájlok aszinkron betöltése felgyorsíthatja az oldalakat, mert amikor a böngésző betölt egy oldalt, az felülről lefelé halad.

Ha olyan CSS vagy JavaScript fájlhoz jut, amely nem aszinkron, akkor leállítja a betöltést, amíg az adott fájlt teljesen be nem tölti. Ha ugyanaz a fájl aszinkron lenne, a böngésző folytathatná az oldal egyéb elemeinek egyidejű betöltését.

Ezzel megint tettél egy lépést a weboldal gyorsítása érdekében.

A JavaScript betöltésének elhalasztása

A javascript fájlok betöltésének eelhalasztása azt jelenti, hogy megakadályozza annak betöltését, amíg a többi elem be nem töltődik.

Ha elhalasztod a javascript fájlok betöltését, akkor a tartalom többi része késedelem nélkül tud betöltődni.

A weboldal gyorsítása ismét egy lépéssel közelebb van hozzád.

Csökkentsd az első bájtig eltelt időt

Azon túl, hogy mennyi időbe telik az oldal teljes betöltése, érdemes azt is megnézni, hogy mennyi időbe telik a betöltés megkezdése.

Az első bájtig eltelt idő vagyis a TTFB az az idő, amelyet a böngészőnek várnia kell, mielőtt megkapja az első bájtnyi adatot a szervertől. A Google 200 ms-nál rövidebb TTFB-t javasol.

Ellentétben sok olyan előtérbeli teljesítménytényezővel, amelyre a legtöbb webhelytulajdonos összpontosít, ez szerveroldali probléma.

Amikor egy felhasználó felkeresi a webhelyedet, böngészője HTTP-kérést küld az azt üzemeltető szervernek. A kezdeti kérés és az adat első bájtja között három lépésnek kell megtörténnie:

  • DNS keresés
  • Szerver feldolgozás
  • Válasz

A Chrome fejlesztői eszközeivel vagy egy harmadik féltől származó eszközzel megtekintheted, hogy weboldaladon mennyi ideig tart ez a folyamat.

Ha a Fejlesztői eszközöket használod, ne felejtsd el, hogy a válaszidőt befolyásolhatja az internetkapcsolat. Tehát minél lassabb a saját kapcsolatod, annál lassabban jelenik meg a szerver válasza.

Az információ eléréséhez a Fejlesztői eszközökben kattints a „Hálózat” fülre.

Számos ingyenes, harmadik féltől származó eszközt is használhatsz, például a WebPageTest oldalán tesztelheted weboldalad egy adatközpontból.

Ha a TTFB 200 ms alatt van, akkor jó semmi gond.

Ha nem, akkor néhány különböző probléma húzódik meg a háttérben.

Általánosságban elmondható, hogy a lassú TTFB-vel kapcsolatos legtöbb problémát hálózati problémák, dinamikus tartalomkészítés, webszerver konfiguráció vagy egyszerűen forgalmi terheltség okozza.

A négy tényező közül kettőt irányíthat: a dinamikus tartalomkészítést és a szerverkonfigurációt.

A statikus oldalakkal ellentétben a szervernek a dinamikus tartalmat fel kell „építenie”, mielőtt válaszolna.

Ez azt jelenti, hogy a kézbesítés előtt kapcsolatba kell lépniük egy PHP-vel „építendő” adatbázissal.

Csökkentheted ezt az időt, ha engedélyezed a gyorsítótárazást – amihez egy percen belül eljutunk.

Csökkentsd a szerver válaszidejét

Az oldal betöltési sebességének egyik legnagyobb tényezője az, hogy mennyi időbe telik a DNS-keresés.

A DNS vagy tartománynévrendszer egy IP-címek és a hozzájuk tartozó gazdagépnevek adatbázisával rendelkező szerver. Amikor a felhasználó beír egy URL-t a böngészőjébe, a DNS-kiszolgáló lefordítja ezt az URL-t az online helyét jelző IP-címre.

A DNS-keresés tehát egy adott DNS-rekord megtalálásának folyamata. Ezt úgy képzelheti el, mintha a számítógépe számot keresne a telefonkönyvben.

Tegyük fel például, hogy a barakarmilyenoldal.hu URL-t szeretnéd felkeresni, ezt be kell írnod a böngészőbe, de ez nagyon keveset jelent a számítógéped számára.

Az internetszolgáltató DNS-keresést hajt végre, hogy megtalálja az URL-hez társított IP-címet.

Kap egy IP-címet, például 52.40.57.158, amely megmondja, hogy hol találja a keresett webhelyet. Ez a lépés megakadályozza, hogy a felhasználóknak hosszú számsorokat kelljen megjegyezniük az online információk eléréséhez.

A lépés időtartama attól függ, hogy milyen gyors a DNS-szolgáltató. Ha nem elég gyors, akkor ideje váltani egy gyorsabb DNS-szolgáltatóra.

Ha lassú DNS szolgáltatót használsz, ez megnöveli az időt, amíg a böngészők megtalálják a webhelyedet. A gyorsabb DNS-szolgáltatóra váltás felgyorsíthatja a folyamatot.

Válasszd ki az igényeidnek megfelelő hosting lehetőséget

A legtöbb új webhelytulajdonos a lehető legolcsóbb tárhelyet választja. Bár ez kezdetben gyakran elegendő, valószínűleg frissítenie kell, ha nagyobb forgalom lesz. Ne spórolj a hostinggal, válassz olyat, amelyben megbízhatsz.

Három különböző lehetőség közül választhatsz:

  • Megosztott tárhely
  • VPS hosting
  • Dedikált szerver


A megosztott tárhely a legolcsóbb megoldás, és gyakran körülbelül évi néhány ezerért kaphatod meg. Noha ez megfelelő az alacsony forgalmú webhelyek számára, a megosztott tárhely nehezen tud lépést tartani a forgalmi kiugrásokkal és a nagy forgalmú webhelyekkel. Emiatt előfordulhat, hogy webhelyedre hatással lesznek a forgalmi kiugrások más webhelyekről, amelyek ugyanazt a szervert használják. A megosztott tárhely használatával megoszthatsz bizonyos erőforrásokat, például a CPU-t, a lemezterületet és a RAM-ot más, ugyanazon a szerveren tárolt webhelyekkel.

A VPS hosting használatával továbbra is megoszthatsz egy szervert más webhelyekkel, de saját, dedikált részei vannak a szerver erőforrásainak. Ez egy jó lehetőség a kettő között. Megvéded webhelyed mindenki mástól a szerveren, anélkül, hogy a dedikált tárhely költsége felmerülne.

Egy dedikált szerverrel sokkal több hely áll rendelkezésére, de a konfigurációval és a műszaki beállítással is több munkád van. Ha rengeteg helyre van szükséged, és teljes irányítást szeretnél a tárhely felett, ez a legjobb választás.

Amint azt már sejtheted, ez a legdrágább lehetőség.

Ha olyan ponton vagy, ahol a forgalom lelassítja a kiszolgáló válaszidejét, akkor ideje váltani megosztott tárhelyről VPS-re, vagy VPS-ről dedikált szerverre.

Futtass le egy tömörítési auditot

Érdekedben áll, hogy fájljaid a lehető legkisebb méretre csökkentsd a minőség feláldozása nélkül. Minél kisebbek a fájlok, annál gyorsabban töltődnek be – és annál rövidebb lesz a teljes betöltési idő.

A sok képet és egyéb tartalmat tartalmazó oldalak mérete gyakran meghaladhatja a 100 KB-ot. Ennek eredményeként terjedelmesek, és lassú a letöltésük.

A letöltési időt felgyorsíthatod tömörítésükkel.

Ha meg szeretnéd érteni, hogy a tömörítés miként gyorsíthatja fel weboldalt, a GIDNetwork segítségével tömörítési auditot futtathatsz.

Csak írjd be az URL-t, és kattints az „Check” gombra.

Ez megmondja az oldal tömörítetlen méretét, amelyet később referenciaként használhatsz a tömörítés eredményeinek mérésére.

Ez alatt egy elemzést láthatsz arról, hogy mennyivel csökkentheted az oldal méretét és százalékos arányát egy olyan eszközzel, mint a Gzip (amelyre a következő lépésben térünk ki).

Ez a tömörítés HTML, CSS, JavaScript, egyszerű szöveg és XML fájlokat tartalmaz.

Engedélyezd a tömörítést

Minél kisebbek a fájlok, annál gyorsabban töltődnek be az oldalak. A fájlok tömörítése az egyik legegyszerűbb módja a betöltési idő csökkentésének, és manapság a Gzip használatával történő tömörítés engedélyezése általános gyakorlatnak számít.

A Gzip egy fájlformátum és szoftveralkalmazás, amely lényegében megkeresi a hasonló kódú karakterláncokat a szöveges fájlokban, majd ideiglenesen lecseréli azokat, hogy kisebbre szabja a fájlokat.

Ez jól működik CSS és HTML esetén, mert ezekben a fájlokban általában ismétlődő kód és szóköz van.

A legtöbb webszerver képes a fájlokat Gzip formátumba tömöríteni, mielőtt letöltésre küldené őket, akár egy harmadik féltől származó modul hívásával, akár beépített rutinok használatával. A Yahoo szerint ez körülbelül 70%-kal csökkentheti a letöltési időt .

Mivel a mai internetes forgalom 90%-a Gzip-et támogató böngészőkön keresztül halad, a weboldal gyorsítása érdekében mindenképpen használjuk.

Engedélyezd a böngésző gyorsítótárazását

Amikor meglátogatsz egy webhelyet, a meglátogatott oldalon lévő elemek a merevlemezen egy gyorsítótárban vagy ideiglenes tárolóban tárolódnak.

Ez azt jelenti, hogy amikor legközelebb meglátogatod az adott oldalt, a böngésződ anélkül tudja betölteni az oldalt, hogy újabb HTTP-kérést kellene küldenie a szervernek.

Amikor valaki először érkezik a webhelyedre, le kell töltenie a HTML-dokumentumot, a CSS, a JavaScript fájlokat és a képeket, mielőtt használni tudja az oldalt. Ez akár 30 komponens és 2,4 másodperc is lehet.

Az oldal betöltése és a különböző összetevők a gyorsítótárban való tárolása után csak néhány összetevőt kell letölteni a későbbi látogatások alkalmával.