Hogyan javítható a weboldal betöltési sebesség?

Hogyan javítható a weboldal betöltési sebesség?

WebProf hadat üzent az amatőr weboldal készítőknek, akik nem foglalkoznak a weboldalak sebességével. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy ügyfelei a legjobb felhasználói élményben részesüljenek és így nagyobb elköteleződést élvezzenek!

Miért fontos, hogyan javítható, hol tudod tesztelni a weboldal betöltési sebességet, hogyan működik, és még számos hasznos dolog a cikkben.

Weboldal gyorsítása - sebesség javítás

Weboldal gyorsítása - sebesség javítás

Amikor értékesítő weboldalt vagy keresőoptimalizált weboldalt kell létrehozni, olyankor a weboldal betöltési sebesség kulcsfontosságú. 

Amennyiben nincs villámgyors weboldalad, csökken a konverzió aránya (konverzió jelentése: weboldalon végrehajtott esemény, melynek során a látogató teljesít valamilyen célt, pl. vásárlás, feliratkozás, stb.), a látogatók visszafordulása, oldal elhagyása pedig sokkal magasabb lesz.

A weboldal gyorsítása nem egyszerű feladat, pláne ha nincsenek rendben az alapok. Problémája sokféle lehet, a rosszul megírt kódtól az optimalizáció nélkül használt képekig, de a túl sok harmadik féltől származó script is ronthatja a weboldal betöltési sebességet. 

A lehető leggyorsabban meg kell oldani ezeket a problémákat, mert ha tartósan így marad, akkor a Google kereső helyezési litáján elfoglalt pozíció is bánhatja. 

Minél gyorsabban töltődik be a webhely, a visszafordulási arány annál alacsonyabb lesz, még a keresőben elért jó helyezésre is jobb esély van a magas visszafordulási aránnyal rendelkező weboldalakkal szemben. 

Szerencsére a Google felkínálja a PageSpeed Insights eszközt, így könnyen megtudhatod, hogy mit kell javítani a weboldalon. Sajnos nem ad konkrét utasításokat a 100%-os gyorsaság eléréséhez, ezért az alábbiakban írok néhány tippet, hogy közelebb kerülj a 100%-os weboldal betöltési sebességhez.

Miért fontos a weboldal sebesség?

Miért fontos a weboldal sebesség?

Bármelyik kezdő SEO szakember elmondhatná azt, hogy hogyan és miért számít a weboldal betöltési sebesség.

A Google az elmúlt két évben jelentős algoritmus változtatásokat hajtott végre, mert a weboldal felhasználói élményét az oldal betöltési ideje befolyásolja, és fordítva. 

A weboldal betöltési sebesség fontos keresőoptimalizálási tényező, de ha gyorsabb a webhely, akkor növeli a konverziókat is. 

A legjobb, ha egy weboldal sebesség teszt futtatásával kezdjük az egészet, mert a weboldal sebessége kritikus tényező a webhelyre a Google keresőmotorjának eredményei között.

Ha weboldalad lassabb a az első 10 organikus találatnál, akkor webhelyed nem fog az első oldalon rangsorolódni, még egy algoritmus frissítés (Google Page Experience) is volt róla.

Mi az a weboldal sebesség javítás?

Mi az a weboldal sebesség javítás?

A weboldal sebesség javítás egy SEO technikai stratégia, mely közvetlenül befolyásolhatja webhelyed helyezését a Google ranglistán. Ez nem jelenti azt, hogy a gyorsan betöltő weboldalak alapértelmezetten a Google első oldalán landolnak, de mindenképpen SEO faktor.

A weboldal betöltési sebesség javítás jelentősen pozitív változást hozhat az organikus forgalomban, ám számos más dologra is kell ügyelni.

Hogyan mérhető a weboldal sebesség?

Hogyan mérhető a weboldal sebesség?

Weboldal készítés során érdemes nagy hangsúlyt fektetni a weboldal sebességre, hiszen ha gyorsan betöltődik, kétszeresen nyerünk vele.

Egyrészt, mert SEO faktor, így a weboldal jobb helyezést kap a Google ranglistán, másrészt a felhasználói élmény miatt nagyobb lesz a konverzió a weboldalon.

A honlapod tesztelésére több weboldal sebesség mérésére alkalmas eszköz van, ezekből mutatok néhányat.

Weboldal sebesség teszt eszközei

Számos weboldal sebesség teszt eszköz létezik, csak néhányat emelek ki közülük.

Google PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights

A Google PageSpeed Insights 100-ig terjedő skálán értékeli a weboldalt, 85%-tól már elfogadható a weboldal sebessége. Ha a weboldal sebessége kisebb ennél, akkor érdemes követni a szolgáltatás tanácsait.

WebPageTest

WebPageTest

40 különböző helyről és 25 féle böngészővel futtathatjuk a weboldal sebesség mérésére szolgáló teszteket. Amit megmutat: összegzés, részletes adatok, teljesítmény nézet, tartalom lebontás, képernyőképek

GtMetrix

GtMetrix

Talán a GTmetrix adja a legtöbb javítási tippet. Érdemes olyan lokációt választani a teszteléshez, ami a célközönségünkhöz legközlebb helyezkedik el.

Jöhet a weboldal gyorsítása?

Jöhet a weboldal gyorsítása?

Amennyiben vidéki ügyfeleid vannak, akkor mindenképpen olvasd végig!

Mire nem jó egy hétvégi vidéki kirándulás...

No, ne ijedj meg, nem ennek a részleteivel akarlak untatni

Tudom, hogy nagyszámban vannak azok, akik egyszerűen végig sem gondolják, hogy mit okoz a lassú weboldal betöltési sebesség, ezért is tartom fontosnak, hogy megosszam egy hétvége élményeit.

Szóval, csapjunk bele!

El sem hiszed milyen fontos a weboldal betöltési sebesség

El sem hiszed milyen fontos a weboldal betöltési sebesség

Ha már jártál vidéken, biztosan tapasztaltad, hogy nem minden második sarkon van egy mobil átjátszó torony, ennek köszönhetően pedig lényegesen gyengébb a térerő. Meglepődnél, ha tudnád, hogy milyen sok ilyen hely van az országban.

Ez nem csak azért kellemetlen az ott élőknek, mert rosszabb minőségben tudnak telefonálni, hanem azért is mert a mobilinternet baromira lassú.

Igen, erre mondhatnád, hogy kit érdekel, de előtte gondold végig. Ha a mobilinternet lassú, akkor a weboldal lassan tölt be. Ha normál vezetékes interneten a weboldal betöltési sebesség lassú, akkor vidéken a betöltési sebesség a sokszorosára növekszik.

Kezded érteni a problémát?

Ezután már nem lesz kérdés, hogy milyen fontos a weboldal betöltési sebesség

Ezután már nem lesz kérdés, hogy milyen fontos a weboldal betöltési sebesség

Ha vidéki ügyfeleid vannak, érdemes elgondolkodnod azon, hogy számukra is elfogadható legyen a weboldal sebesség, máskülönben egy csomó ügyfelet fogsz veszíteni. Nem fogják megvárni amíg a weboldal betölt, inkább keresnek egy másikat. Annyira felgyorsult világban élünk, hogy az információ éhséget vagy azonnal kiszolgálod, vagy számolsz azzal, hogy a konkurencia teszi meg ezt helyetted.

Szóval... elég gyors a weboldal betöltési sebesség vagy jöhet a weboldal gyorsítás?

Az üzletben elengedhetetlen a profizmus, a megbízhatóság, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy weboldalad villámgyorsan nyíljon meg a lassú internet mellett is, különben - dühbe jövünk - a látogatók mennek a konkurenciához!

ENNYI!

Hogyan működik a weboldal sebesség javítás?

Hogyan működik a weboldal sebesség javítás?

Az egyik legfontosabb tényező a weboldal sebesség javításakor a weboldal teljes mérete. Számos nagyszabású tanulmány készült melynek témája a weboldal sebesség, az eredmény pedig azt mutatja, hogy a weboldal betöltési idejét a teljes weboldal mérete befolyásolja legnagyobb mértékben, minden más tényezővel szemben. A weboldal méretének csökkentésére többféle módszer van, ilyen lehet:

- Forráskód tömörítés
- Késleltetett betöltés
- Css tömörítés
- Javascript tömörítés

Ne feledd, hogy a weboldal sebesség javítás már rangsorolási tényező és könnyen lehet, hogy a Google első hely múlik rajta.

A képek lassítják a weboldal betöltési sebességét?

A képek lassítják a weboldal betöltési sebességét?

Bár a képek adnak el a weben és nélkülük egy weboldal sem lenne elég hatékony, sokszor túl nagy árat fizetünk a vizuális élményt nyújtó elemekért. A Google PageSpeed Insights pontszámát nagymértékben befolyásolja, hogy milyen módon jelenítjük meg a képeket.

A webProf weboldal a legújabb generációs formátumot használja a képek megjelenítésére, így a weboldal sebessége nem sérül akkor sem, ha nagyobb mennyiségű képet teszünk egy oldalra.

Ha nem hiszed, járj utána!

Mitől lassú a weboldal betöltési sebesség?

Mitől lassú a weboldal betöltési sebesség?

A weboldal betöltési sebesség nagymértékben függ a harmadik féltől származó szkriptektől, ezek átlagosan 34 ms-ot adnak a betöltési sebesség idejéhez, ez pedig meglehetősen negatív hatással van a weboldal sebességére.

Némelyik szkriptre elkerülhetetlenül szükséged lehet (például Google Analytics), de soha nem árt a forráskód felülvizsgálata, hiszen számtalan esetben létezik alternatív megoldás.

Ne feledd, nemes célért megy a küzdelem, ettől jobb lesz a weboldal betöltési sebesség.

A legtöbb szkript esetében megoldható, hogy a weboldal végén legyen, ezzel is növelni lehet a weboldal sebességet.

Mi a weboldal sebesség javítás célja?

Mi a weboldal sebesség javítás célja?

A weboldal sebesség javítás célja, hogy növeljük a felhasználói élményt, közben azt se felejtsük el, hogy a Google számára első a felhasználó csak így lehetsz a keresőben első

Az utóbbi években iszonyatos gyorsasággal növekedett a mobil eszközt használók száma, weboldal készítés során ezt nem szabad elfelejteni.

Egy átlagos felhasználó maximum 3 másodpercet hajlandó várni, ha ennyi idő alatt nem tölt be a weboldalad, elveszíted a látogatót.

A gyors weboldal betöltési sebesség kevesebb oldal elhagyást eredményez, szóval... jöhet a weboldal gyorsítás?